bottom-header-cut

Zelfstandig ondernemerschap

Het starten van een eigen bedrijf is voor veel vluchtelingen een goed middel, vaak het beste en soms zelfs het enige, om deel te nemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt.

Het huis en haard durven verlaten, enerzijds traumatisch en ongetwijfeld pijnlijk, toont echter anderzijds het bijzondere ondernemerspotentieel aan van de vluchteling; verantwoord risico’s durven nemen is immers een onmisbaar kenmerk van de ondernemer. De vluchteling nam het risico van de vlucht, ook verantwoord want hij wist een nieuw huis te vinden. 

Atiyeh Re-integratie heeft een rijke ervaring bij de begeleiding van vluchtelingen die een eigen onderneming willen starten. Als een eerste fase van het traject, worden de ondernemende kwaliteiten van de cliënt onderzocht en wordt er een marktanalyse uitgevoerd. Tevens wordt hij/zij ondersteund bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Pas dan wordt gestart met de werkelijke voorbereidingen voor de start van het eigen bedrijf: het maken van een ondernemingsplan en een operationeel stappenplan. Hierbij en bij de startfase als ondernemer, wordt aan de cliënt zowel persoonlijke als zakelijke coaching gegeven om duurzaamheid en professionaliteit te borgen en waar nodig bij te sturen.

De ondernemer is uiteindelijk zélf verantwoordelijk voor de inhoud van zijn plannen en zijn ontwikkeling als ondernemer.